Evlat edinme ülkedeki değişim değeri ve ortamın bir mağaza olarak Bitcoin daha da gelişmesini (BTC) sağlanmasına katkıda bulunabilir El Salvador mevzuat cryptocurrencies tüm tarihindeki en önemli gelişmelerden biridir. Bu, bir ülkenin bir bitcoin standardını benimsemeye en yakın olduğu zamandır. Bununla birlikte, ABD dolarının bir süre El Salvador’daki ana hesap birimi olarak kalması muhtemeldir.

Bazı eleştirmenler, Bitcoin ağında yeterli zincir üstü işlem kapasitesi olmadığı için El Salvador tarafından bir bitcoin standardının teşvik edilmesinin mantıklı olmadığını söylediler. Ancak bu eleştirmenler, Lightning Network , RSK ve Liquid gibi çeşitli ikinci katman Bitcoin ağlarının gelişimini görmezden geliyor El Salvador’un Bitcoin’i benimsemesi ve temel blok zinciri olması gerekmediğinden test edilecek olanın bu üst katman Bitcoin protokolleri olduğunu anlamak önemlidir.

El Salvador Bitcoin ile Neden İlgileniyor?

El Salvador’un Bitcoin’i benimsemesinin üç ana nedeni var. Birincisi, Dünya Bankası’nın en son verilerine göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %20’si işçi dövizlerinden geliyor.

El Salvador, Bitcoin'in 2. Katman Ağları İçin Ciddi Bir Test Olacak 102
Kaynak: data.worldbank.org

Bu, nüfusun büyük bir bölümünün, geçimlerini sağlamak için ülke dışından yapılan para transferlerine bağlı olduğu anlamına gelir. Göre hiç Strike CEO’su Jack Mallers, El Salvador ABD’den bir havale ücreti fiziksel para toplayıp güvenlik ve zaman ilgili maliyetlerin yanı sıra, transferin değerinin% 50’sine kadar olabilir yer.

İkincisi, El Salvador, ABD dolarına olan bağımlılıklarını kırmak ve yeni çıkarılan dolarların Orta Amerika ülkesine ulaştıklarında seyreltilmiş değere sahip olma eğiliminde olmaları nedeniyle tasarruflar için tarafsız bir değer deposunu benimseme konusunda bir teşvike sahiptir. Bu fenomen Cantillon Etkisi olarak bilinir .

Örneğin, El Salvador halkı, Amerika Birleşik Devletleri’nde teşvik ödemeleri göndermek için oluşturulan yeni paranın hiçbirini almadı.

Para El Salvador’a ulaştığında enflasyon gerçekleşmiş olacak. Bu kurulum Amerikalılar için avantajlıdır, ancak El Salvador için çok fazla değildir.

Üçüncüsü, Başkan Nayib Bukele’ye göre , El Salvador’daki nüfusun yaklaşık %70’inin banka hesabı yok. Bu, internette ortaya çıkan küresel finansal sisteme erişimi kısıtlamakta ve ekonomideki işlemsel sürtüşmeleri artırmaktadır.

Strike ve Yıldırım Ağı

Strike, Bitcoin’in Lightning Network’ü ile yoğun bir şekilde entegre olan bir Venmo ve Cash App alternatifi olarak özetlenebilir . Bir Strike kullanıcısı, Lightning Network aracılığıyla ABD’den El Salvador’a düşük maliyetle anında değer aktarabilir. Eleştirmenler, El Salvador’daki Strike kullanıcılarının, tether (USDT) gibi sabit paralar aracılığıyla ABD doları cinsinden değere sahip olduğuna dikkat çekerkenBitcoin yerine gerçek şu ki, kullanıcılar Strike hesaplarındaki ABD dolarını herhangi bir Lightning Network faturasına anında gönderebilirler. Havale kullanım durumu açısından, kilit nokta, bitcoin’in dijital nakit olarak hareket etme yeteneğinin, Amerika Birleşik Devletleri’nden El Salvador’a anında ve ücretsiz para transferini sağlayan şeydir. Strike ile, El Salvador’da havale alanlar, ABD dolarını bir stablecoin şeklinde almayı seçebilir (her ne kadar Tether kullanımı artık aşamalı olarak kaldırılıyor olsa da ) veya doğrudan geliştirilen cüzdan gibi kendi Lightning Network özellikli cüzdanlarına bitcoin almayı seçebilirler. tarafından Bitcoin Plaj topluluk.

Daha fazla incelemeye tabi tutulan KYC olmayan (müşterinizi tanıyın) sabit paraların varlığının dışında düzenlendiği bir durumda, El Salvador’a yapılan havalelerde bitcoin tarafından mümkün kılınan iyileştirmeler, etrafında döngüsel bir ekonominin geliştirilmesi yoluyla büyük ölçüde geliştirilebilir. kripto para birimi. Bununla birlikte, bu senaryoda bile, bitcoin’in oynaklığına karşı korunmak isteyenler, bunu , kullanıcıların tek bir tıklamayla Bitcoin cüzdanlarında kısa süreli bitcoin ve ABD dolarını uzatmalarına etkin bir şekilde izin verecek olan Gizli Günlük Sözleşmeleri ( DLC’ler ) gibi teknolojiler aracılığıyla yapabilirler . buton. Bununla birlikte, ticaretin diğer tarafını almaya istekli birinin olması gerektiğinden, bu riskten korunma sözleşmeleri de biraz maliyetli olabilir.

Lightning Network’e, bitcoin üzerinde düşüş yaşayan veya düşük değerli ödemelere odaklanan belirli bir altcoin’i savunanlardan gelen önemli bir eleştiri, Lightning Network’ün en popüler cüzdanlarından bazılarının gözetim altında olmasıdır. Bunun nedeni, bir gözetim kurulumunun çok daha kullanıcı dostu bir deneyim yaratmasıdır. Gerçekten de, Bitcoin Beach Cüzdanı , her kullanıcının kendi fonları üzerinde tam egemenliğe sahip olması yerine, her kullanıcının bitcoinlerinin gerçekten Bitcoin Beach topluluğunun güvenilir üyelerinin elinde olduğu bir “paylaşılan velayet” sistemi üzerinde çalışır.

Tabii ki, herkes istediği Bitcoin cüzdanını kullanmaya devam edebilir ve çok sayıda gözaltında olmayan Lightning Network özellikli seçenekler de mevcuttur.

Ek olarak, Bitcoin protokolünde SIGHASH_ANYPREVOUT gibi gelecekteki olası iyileştirmeler, bu velayetsiz cüzdanları son kullanıcılar için daha çekici hale getirmeye yardımcı olabilir. El Salvador’un bitcoin’i kucaklaması, Lightning özellikli Bitcoin cüzdanları için farklı güven modellerini denemek için birçok fırsat yaratmalıdır. Bununla birlikte, daha yüksek derecede mali egemenlik isteyenlerin, en azından şimdilik, bunun bedelini ödemeye istekli olmaları gerekecek.

Sıvı ve RSK

Lightning Network ilginin çoğunu çekerken, bugün var olan tek katmanlı iki Bitcoin ağı değil.

Sıvı birleşik yan zincir, farklı tradeoffs kılan temel blockchain kullanarak için başka bir alternatif, ve El Salvador play sıvı için bir rolü olabilir. Blockstream , Liquid’in El Salvador’un finansal piyasasını modernize etmesine nasıl yardımcı olabileceğinden özellikle bahsetti . Blockstream Baş Strateji Sorumlusu Samson Mow’a göre, tether ve USD coin (USDC) gibi geleneksel bankacılık sistemine yakından bağlı olan stablecoin’ler , Liquid’de yayınlanan bitcoin destekli bir stablecoin şeklinde yeni bir rakibin ortaya çıktığını görebilir. Hâlâ merkezileştirilmiş ve güvenilir olsa da, bu alternatif stabilcoin modeli potansiyel olarak gelişmiş şeffaflık ve rezerv güvenliği gibi ek avantajlara sahip olacaktır.

Görmüş başka Bitcoin yan zincir 2021 içinde muazzam bir büyüme olan RSK kullanım için tasarlanan akıllı sözleşme ile uyumlu, Ethereum (ETH) ağ ancak BTC pegged yerine ETH daha gaz ödemeleri için belirteci kullanır. Bugün RSK’daki en popüler uygulamalardan ikisi Sovryn ve Money on Chain’dir . Money on Chain’s Dollar on Chain (DOC) tokeni, ABD dolarının değerine sabitlenmiş, biraz merkezi olmayan, bitcoin destekli bir stablecoin olduğu için El Salvador’da özellikle ilgi çekici olabilir.

“El Salvador halkı ticaret için Bitcoin en kullanılabilirlik dünyanın beta test olacak ve Finansmanı merkezi olmayan veya başka olacak” takma adlı Sovryn katkıyı Ingalandia anlattı Cryptonews.com .

“İnsanlarının çoğu banka hesabı olmayan bir ülke olduğu için, Sovryn gibi Bitcoin uygulamaları, güvenli tasarruf hesaplarıyla ilgili ilk deneyimleri olabilir. Değer kazanan bir varlık ödünç vererek faiz kazanmayı deneyimlediklerinde, vites gerçekten dönmeye başlayacak.”

Ayrıca Lightning Network gibi Liquid ve RSK üzerinden yapılan basit bitcoin ödemelerinin de zincir içi işlemlerden daha ucuz olduğu belirtilmelidir.

Lightning Network, Liquid ve RSK’nın gizliliğini, ölçeklenebilirliğini, sansür direncini ve birlikte çalışabilirliğini geliştirmek söz konusu olduğunda hâlâ yapılacak çok iş var; ancak El Salvador, dünya bir bitcoin standardına doğru ilerlemeye devam ederken bu ikinci katman sistemlerinin ne kadar değerli olabileceğini görmek için kullanışlı bir ortam yarattı. El Salvador’un tamamı bir gecede dolardan bitcoin’e geçmeyecek, bu yüzden bu projelerin bugün mükemmel olmamasının uzun vadede muazzam bir değer sağlayamayacakları anlamına gelmediğini hatırlamakta fayda var.