Bitcoin’in (BTC) fiyatı şu anda sallanıyor olabilir, ancak en popüler kripto para birimi, daha geniş dünyadan istikrarlı bir ilgi akışı çekmeye devam ediyor. Son zamanlarda, ABD merkezli ödeme devi NCR ve dijital varlık yönetimi şirketi NYDIG , 650 ABD bankasının yaklaşık 24 milyon müşterisinin BTC alıp satmasına izin vermek için ortaklık kurarken, El Salvador kripto para birimini Eylül ayında yasal ihaleye çıkarmaya hazırlanıyor .

Tüm bunlar benimseme söz konusu olduğunda cesaret verici olabilir, ancak bitcoin’in büyük ölçekli bir ödeme aracı olarak nispeten kanıtlanmamış kalması, zorlu bir soruyu gündeme getiriyor: Bitcoin bir ağ olarak gerçekte ne kadar benimseme ve kullanıma uyum sağlayabilir?

Çeşitli Bitcoin uzmanlarına göre, SegWit gibi yükseltmeler son yıllarda platformun kapasitesini genişletirken, Lightning Network’ün (LN) ikinci katman çözümü olarak olgunlaşması teorik olarak Bitcoin’in başına sınırsız sayıda işlemi gerçekleştirmesini sağlıyor. ikinci. Bununla birlikte, birçok gözlemci, şu anda Bitcoin’in karşı karşıya olduğu benimsemeyle ilgili ana sorunun aslında kapasite ve verim değil, daha çok kullanılabilirlik olduğu konusunda hemfikir.

Bitcoin kendi kendine ölçekleniyor

Geliştirici Luke Dashjr’a göre, Bitcoin’in kapasitesi, örneğin ana akım medyanın inandığınız kadar sınırlı değil.

“2017 yılında SegWit aktif hale gelmesinin ardından Bitcoin saniyede işlemler için herhangi bir maksimum sınırı yoktur” diye anlattı Cryptonews.com .

Diğer yorumcular, Bitcoin’in yeteneklerinin SegWit’ten sonra önemli ölçüde genişlediği konusunda hemfikir. Blockstream araştırmacısı Christian Decker’e göre Bitcoin’in kapasitesi, işlem boyutundaki azalmaya paralel olarak artıyor.

“Bir süre önce SegWit öncesi ve SegWit sonrası arasında doğrudan bir karşılaştırma buldum. Optimum koşullar (mümkün olan en küçük işlemler) için bu zarf arkası hesaplamada SegWit, bilgilerin nasıl depolandığını optimize ederek ağın kapasitesini neredeyse iki katına çıkardı (5.200 [işlem]/bloktan 12.100 [işlem]/bloğa)” dedi.

Decker, bu senaryonun biraz iyimser olduğunu, çünkü mümkün olan en küçük işlem boyutunu kullanmaya dayandığını ekledi. Bununla birlikte, yaklaşan yükseltmeler – Schnorr imzaları ve Taproot – onu daha gerçekçi hale getiriyor.

“Ancak Taproot ve Schnorr ile ortak komut dosyalarını daha da sıkıştırarak ve çoklu imza işlemlerinin boyutunu tek imzalı işlemlerle aynı olacak şekilde azaltarak bu iyimser senaryoya yaklaşabiliriz ” dedi.

Decker, işlemlerin doğasına bağlı olarak oldukça geniş ölçüde değişebileceğinden, saniyede maksimum işlem sayısını tahmin etmenin çok bilgilendirici olmadığını öne sürdü. CoinShares’in araştırma başkanı Christopher Bendiksen de bu görüşü paylaşırken, Bitcoin’in zaten çok sayıda faydalı amaca hizmet edecek kadar yetenekli olduğunu da ekliyor.

“Benim düşünceme göre, teorik sınır aslında o kadar ilginç değil ve az ya da çok, genellikle tamamen gerçekçi olmayan kullanıcı davranışlarına ilişkin varsayımlara büyük ölçüde bağlı olan akademik bir alıştırmadır. Bitcoin rakip gibi sistemler gibi günlük işlemlerin benzer bir miktarda temizler FedWire ve düzenli yeterli yerleşme işlem kapasitesini gösteren temizler [Tüm geçerli işlemler teyit edilmesi beklemek] mempool”diye anlattı Cryptonews.com .

Yıldırım Ağı kurtarmaya

Başka bir deyişle, Bitcoin, önemli ölçüde benimseme ve kendi başına kullanma konusunda oldukça yeteneklidir. Bununla birlikte, çoğu, binlerce veya milyonlarca insan tarafından düzenli olarak kullanılan ulusal veya uluslararası bir ödeme sistemi gibi bir şey olmak istiyorsa, ikinci katman çözümlerinden yardıma ihtiyacı olduğu konusunda hemfikir.

Bendiksen, “Zincir içi işlem kapasitesinin optimize edilmeye devam etmesi elbette önemlidir, ancak Bitcoin’in küresel ticari ölçekte benimsenmesini sağlayan katmanlı çözümler, az önce El Salvador’da gözlemlediğimiz gibi” dedi.

El Salvador, Latin Amerika ülkesinde yaygın bitcoin ödemelerini mümkün kılmak için Lightning Network’e dönüyor ve LN saniyede potansiyel olarak sonsuz sayıda işlem yapabiliyor.

Bendiksen’e göre “ Lightning ağında işlem kapasitesi yok – sınırsız, Visa ve MasterCard gibi merkezi katman-2 alternatiflerinin kapasitesini sonsuz derecede aşan ”.

Bazıları, LN’nin büyük bir ölçeğe ulaşması için üstesinden gelinmesi gereken bazı teknik zorlukların olduğunu belirtmesine rağmen, diğerleri aynı fikirde.

“Lightning Network’ün kendisinin işlem kapasitesi konusunda bir sınırı yok. Olası bir sınırlama ödeme kanalını açmak ve daha sonra kanal dengesini yönetmek için gereklilik olabilir – ama biz zaten vb toplu kanal yönetimi, kanal fabrikaları gibi çözümler ortaya çıkan bkz”Josef TETEK dedi Satoshi Labs , üreticisi trezor cüzdan, marka elçisi.

Eleştirmenler, Lightning Network’ün ödeme kanallarının merkezileştirilmesine yönelebileceğini öne sürdü . Bununla birlikte, çoğu, Christian Decker’in bunu nasıl yaptığını açıklayarak, Bitcoin’in kapasitesini önemli ölçüde genişletmesinin tek geçerli yolu olduğunu iddia ediyor.

“Lightning’in daha yüksek bir ölçek elde etmesinin yolu, işlemleri zincir dışına taşımak, ancak bu zincir dışı sözleşmeleri köklü ve nihayetinde zincir üzerinde yerleşik tutmaktır. Bu, transferlerde bir sınır olmaktan ziyade, blok alanı sınırının artık yaratılan ve kapatılan bu zincir dışı sözleşmelerin sayısı üzerinde bir sınır haline geldiği anlamına geliyor” dedi.

Ölçeklenebilirlik bir sorun değil, kullanılabilirlik

El Salvador, Lightning Network sayesinde Bitcoin’i yasal ihale yapma planlarına devam edebildi, ancak kripto para birimini benimsemesinin ne kadar başarılı olacağı henüz görülmedi.

Bununla birlikte, birçok uzman ve yorumcu için sorun, Bitcoin ve/veya Lightning Network’ün teknik olarak çok sayıda işlemi gerçekleştirebilecek kapasitede olup olmadığı değildir. Bunun yerine, Bitcoin’i kolaylıkla kullanmak için hala tartışmalı bir şekilde gerekli olan bir deneyim ve uzmanlık düzeyi ile kullanılabilirliktir.

“Bu muhtemelen çok kişisel bir fikir, ancak kullanılabilirliğin şu anda bir numaralı sorunumuz olduğunu düşünüyorum. Altta yatan karmaşıklığı soyutlayan kolay erişilebilir araçların olmaması, Bitcoin’in erişimini, öğrenmek için zaman ayırmaya istekli ve bunu yapmak için boş zamana sahip teknoloji meraklıları ve meraklılarıyla sınırlandırdığımız anlamına geliyor ”dedi.

Luke Dashjr, kullanıcıların kendi düğümlerini çalıştırmasının önemini vurgulayarak aynı fikirde .

“Bitcoin, yalnızca alıcının kendi tam düğümleriyle doğrulanmış bir kullanım çoğunluğuyla çalışır. Şu anda benimsemenin önündeki en büyük engel, kullanılabilirlik, özellikle de kendi işlemlerini doğrulamak için gerekeni yapmaya istekli olan kullanıcılar,” dedi Cryptonews.com’a .

Kullanılabilirlik konusu potansiyel olarak bir dereceye kadar merkezileşme ile sonuçlanabilir.

“En kötü durum senaryosu, Bitcoin’e yeni gelenlerin çoğunun, kullanımı kolay olduğu için merkezi saklama çözümlerini (borsalar ve cüzdanları gibi) tercih etmesidir. İnsanların bunları kullanmaktan korkmaması için anlaşılır araçlar oluşturmak altyapı geliştiricilerinin sorumluluğundadır,” dedi Josef Tětek.

Christopher Bendiksen ayrıca ölçeklenebilirlik ve kapasitenin Bitcoin için gerçekten bir sorun olmadığını ve kripto para biriminin evlat edinme söz konusu olduğunda kızartması gereken başka balıkları olduğunu da doğruluyor.

Sonuç olarak, “Bitcoin’in para olarak yaygın bir şekilde kullanılmasının bu noktasındaki ana engel, muhtemelen oynaklık, teknolojik aşinalık ve bazı bölgelerde, eğer kullanım hala düşükse ve kullanıcıların yerel fiat para birimlerine girip çıkmaları gerekiyorsa. , likidite.”