Çin Merkez Bankası (PBoC), “arka planı, hedefleri ve vizyonları açıklamak” ve “kamuoyunun yorumlarını almak” için bir dijital yuan, e-CNY, teknik inceleme yayınladı.

Aynı zamanda, merkez bankası bir kez daha bitcoin (BTC) gibi merkezi olmayan kripto varlıkları, içsel değerleri olmadığını, değişken olduklarını ve “büyük enerji tüketimi” gerektirdiğini iddia ederek eleştirdi .

“Onlar pek günlük ekonomik etkinliklerde kullanılan para birimleri olarak hizmet edebilir,” PBOC dedi cryptoassets çoğunlukla spekülatif araçlardır ve finansal güvenlik ve sosyal istikrara potansiyel risk teşkil sözlerine ekledi.

Banka ayrıca “küresel sabit paraların” “uluslararası para sistemine risk ve zorluklar getireceğini” vurguladı.

Bu arada, PBoC’ye göre, 30 Haziran itibariyle bir e-CNY pilotu sırasında, token, kamu hizmetleri ödemesi, yemek hizmeti, ulaşım, alışveriş ve devlet hizmetlerini kapsayan 1,3 milyondan fazla senaryoda uygulandı.

Banka, “20,87 milyondan fazla kişisel cüzdan ve 3,51 milyonun üzerinde kurumsal cüzdan açıldı, toplam işlem hacmi 70,75 milyon ve işlem değeri yaklaşık 34,5 milyar RMB [5,3 milyar ABD Doları]” dedi. Ayrıca, e-CNY’yi programlanabilir hale getirmek için akıllı sözleşmelerin kullanıldığını ortaya çıkardı.

PBoC, e-CNY’yi bu banka tarafından çıkarılan fiat para biriminin dijital versiyonu olarak tanımladı – “yasal ihale statüsüne ve gevşek bağlı hesap bağlantısına sahip değer tabanlı, yarı hesap tabanlı ve hesap tabanlı hibrit ödeme aracı.”

E-CNY’nin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • RMB’nin fiziksel biçimiyle aynı, merkez bankası tarafından çıkarılan itibari para birimidir ve Çin’in yasal ödeme aracıdır;
  • esas olarak dolaşımdaki nakdin yerini alır ve fiziksel RMB ile birlikte var olur; fiziksel RMB için talep olduğu sürece, PBoC ne arzı durduracak ne de idari emir yoluyla değiştirecektir;
  • merkezi bir yönetim modelini ve iki aşamalı bir operasyonel sistemi benimser: e-CNY düzenleme hakkı devlete aittir, PBoC e-CNY operasyonel sisteminin merkezindedir, ancak yetkili operatörler ve diğer ticari kurumlar değiş tokuş eder. ve e-CNY’yi halka dağıtmak;
  • halka verilen bir perakende CBDC’dir ve esas olarak yerel perakende ödeme taleplerine hizmet eder;
  • Gelecekteki dijital perakende ödeme sisteminde, e-CNY ve yetkili operatörlerin elektronik hesaplarındaki fonlar birlikte çalışabilir ve her ikisi de dolaşımdaki nakiti oluşturur.

E-CNY faiz taşır ve ödemez ve e-CNY cüzdanları aracılığıyla yapılan ödemeler ödeme üzerine yapılır. Ayrıca, e-CNY yetkili operatörlerden takas ve dolaşım hizmetleri için ücret almaz ve operatörler de e-CNY değişimi için bireysel müşterilerden ücret almaz.

Aynı zamanda “küçük değer için anonimlik ve yüksek değer için izlenebilirlik” ilkesini de takip eder. Banka, sistemin geleneksel elektronik ödemeden daha az işlem bilgisi topladığını ve “yasa ve yönetmeliklerde aksi belirtilmedikçe” üçüncü taraflara veya diğer devlet kurumlarına bilgi sağlamadığını iddia ediyor.

Banka, pilot sınır ötesi ödeme programlarını araştıracağını ve “zararsız”, “uyum” ilkesi doğrultusunda dijital fiat para birimi üzerinde değişim düzenlemeleri ve düzenleyici işbirliği mekanizmaları kurmak için ilgili merkez bankaları ve para otoriteleri ile birlikte çalışacağını söyledi. ” ve “bağlantılılık”.

beraberindeki cüzdan

Whitepaper, cüzdana gelince, PBoC kuralları koyarken, yetkili operatörler mobil cihazlarda ortaklaşa uygulama geliştirip paylaşıyor. “Cüzdanları yönetiyorlar, e-CNY’yi doğruluyorlar ve operatöre özel görsel sistem ve özel özelliklerin yanı sıra tüm senaryolarda çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamaları etkinleştirmek için cüzdan ekolojik platformları geliştiriyorlar.”

Sahibinin türüne bağlı olarak kişisel ve kurumsal cüzdanlar vardır; operatöre bağlı olarak yazılım ve donanım cüzdanları; ve yetkiye bağlı olarak ebeveyn ve alt cüzdanlar.

Yetkili operatörler, kişisel bilgi kimliklerinin gücüne göre müşterilere farklı türde dijital cüzdanlar atar ve gerçek ad bilgilerinin gücüne göre işlem başına ve günlük limitler ve maksimum bakiye belirler.

Nihai lansman için tarih yok

PBOC, Beş Yıllık Planlarına uygun olarak “pilot e-CNY Ar-Ge projesini ihtiyatlı bir şekilde ilerletmeye” devam edecek, ancak nihai lansman için önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesi olmadığını söylediler.

Daha önce, PBoC, gelecek yılki Pekin Kış Olimpiyatları için belirteci bir sonraki aşamaya taşıma planlarının yürürlükte olduğunu iddia etti, ancak oyunlar Şubat ayında başlamadan önce tam bir ulusal sunumun tamamlanacağını iddia etmekten vazgeçti.

Dijital ekonomideki gelişmeyle birlikte Çin’de nakit kullanan işlemlerin payı düşüyor. 2019 PBoC anketine göre, mobil ödeme yoluyla yapılan işlemlerin sayısı ve değeri toplamın %66 ve %59’unu oluştururken, nakit olarak yapılanlar %23 ve %16, kartla yapılanlar ise %7 ve %23’ünü oluşturdu. , sırasıyla. Ankete katılanların yüzde 46’sı anket döneminde herhangi bir işlemde nakit kullanmadı. Banka, bu arada nakit yönetiminin maliyetinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.