James Butterfill, Avrupa’nın önde gelen dijital varlık yatırım şirketi CoinShares’in Yatırım Stratejisti .
____
- Yükselen emtia fiyatlarına maruz kalan üretici fiyatları, enflasyonun çirkin yüzünü göstermeye başladığı yerdir. Gelişmiş dünya için %7,1 ile bu, şu anda tarihsel rakamların 90. yüzdelik diliminde.
- Salgın sırasında ücret artışı alışılmadık derecede yüksekti ve düşük ücretli işçilerin işten çıkarılmasıyla çarpıtıldı. Bu işçiler istihdama yeniden kavuştukça, önümüzdeki aylarda ücretlerin artmasından çok düşmesi muhtemeldir.
- Veriler, bitcoin’in (BTC) bu enflasyondan korunma rolünü yerine getirmeye başladığını gösteriyor. Bitcoin’in enflasyondaki değişikliklere göre fiyat değişikliklerini gözlemlemek, bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı hale geldiğini gösteriyor.
- Önümüzdeki 5 yılda enflasyona ne olacağından emin değiliz, ancak portföyleri enflasyonun kontrolden çıktığı kuyruk riskinden korumak için ihtiyatlı bir önlem olarak reel varlıkların eklenmesini görüyoruz.
Potansiyel bir enflasyonist sorunun işaretleri, özellikle de dünya genelinde artan üretici fiyatlarıyla birlikte sıkılaşan istihdam koşulları (ve bunun sonucunda ücretlerdeki artış) kendini göstermeye başlıyor. Bununla birlikte, yatırımcılar, enflasyon görünümünün iki düşünce okuluna düşmesiyle bölünmüş durumda: enflasyon etkilerinin doğası gereği daha geçici olduğuna inananlar ve enflasyonun ekonomik istikrarı tehdit edecek bir noktaya yükseldiğini düşünenler.
Küresel ölçekte veriler, tarihsel bir perspektifte mevcut enflasyonun o kadar da yüksek olmadığını vurguluyor. Mevcut seviyeler, 1970’den beri sadece yüzde 55’e yerleştiren 2008 mali krizinden sonra gözlemlenenlere benzer. Enflasyonun çirkin yüzünü göstermeye başladığı, artan emtia fiyatlarına maruz kalan üretici fiyatlarında. Gelişmiş dünya için %7,1 ile mevcut rakam 90. yüzdelik dilimdedir.
Bu COVID toparlanma aşamasında, işsizlik küresel mali krizden çok daha hızlı düşüyor ve bu da işgücü piyasasının ısınmaya başladığını gösteriyor. Buna karşılık, bu, bu yıl ABD’de zaten gördüğümüz gibi, ücret artışının muhtemel olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, ücret artışı pandemi sırasında alışılmadık derecede yüksek olsa da, bu, düşük ücretli işçilerin işten çıkarılmasıyla çarpıtıldı. Bu işçiler istihdamı geri kazandıkça, önümüzdeki aylarda ücret artışını artırmak yerine aşağı çekmesi muhtemeldir.
Bu nedenle, daha yüksek enflasyonun gerçekten köşede olup olmadığını belirlemek çok zordur. Küresel nakliyedeki aksama, daha geniş tedarik zinciri sorunları ve kısa vadeli enflasyonu artıran envanter zorluklarının neden olduğu bazı arz darboğazları var, ancak bu mutlaka uzun vadeli enflasyonist sorunlara yol açacağı anlamına gelmiyor. Bu nedenle, sorunun doğrudan merkez bankacılarının elinde olduğunu kabul etmemize ve tarih, proaktif olmaktan ziyade daha reaktif olacaklarını önermemize rağmen, enflasyona tam olarak ne olacağını söylemenin çok zor olduğuna inanıyoruz.
Merkez bankacılarının çıkmazı
Merkez bankacılarının karşı karşıya olduğu çıkmaza sempati duyabiliriz. Eşi benzeri görülmemiş bu gevşek politikanın ardından parasal frenlere basmak, tahvil piyasalarında bozulmaya neden olarak daha fazla piyasa oynaklığına neden olabilir. ABD Federal Rezerv ve diğer merkez bankaları piyasa hafifletmek gerekiyordu çok likidite tarafından yakalanan stres çok zor geri almak dolayısıyla olduğunu.
Bu nedenle piyasalar son Haziran FOMC (Federal Gözetim ve Para Komitesi) açıklamasına bu kadar odaklandı . FOMC toplantısından alınan tutanaklar, ABD Merkez Bankası’nın çok güvercin bir genel yaklaşım sürdürdüğünü vurguluyor (tutanaklar beklenmedik bir şekilde şahin olsa bile). Aynı zamanda, enflasyon tahminlerini yükselterek ve 2023’te daha yüksek faiz oranları beklentisinin sinyallerini vererek enflasyon tehdidini düşünüyorlar. FOMC, enflasyonun doğası gereği geçici olduğuna inanmaya devam ediyor ve bu nedenle enflasyonun bir süreliğine “sıcak kalmasından” memnun. süre.
Sorun şu ki, ABD Merkez Bankası’nın “hareket etmeden önce enflasyonun gelmesini bekleyeceğiz” olarak da bilinen bu “sonuca dayalı” yaklaşımı riskli. Özellikle, dünya ekonomisinin ve teknolojisinin ne kadar hızlı değiştiği göz önüne alındığında, enflasyonu izleyen bazı geleneksel metrikler güvenilmez olabilir.
Yatırımcı davranışı ayrıca pek çok kişinin sonuca dayalı yaklaşım tarafından ikna edilmediğini göstermektedir. Enflasyona karşı korumalı borsada işlem gören ürünlerde yönetilen varlıklar, 2020 ortasından bu yana yaşanan giriş dalgasının tetiklediği, geçen yıla göre %74 arttı.
Bu rekor girişler, belki de enflasyonist korkuların dışlayıcı bir görüşten ziyade fikir birliği haline geldiğinin altını çiziyor. Ayrıca, birçok yatırımcının ABD Federal Rezervi ve diğer merkez bankalarının potansiyel olarak eğrinin gerisinde olduğuna inandığına işaret ediyor.
Enflasyonun sonucu ne olursa olsun, merkez bankacılarının enflasyon kontrolünü kaybedebilecekleri büyük bir kuyruk riski var. Bu nedenle, yukarıda bahsedilen fon akışlarında da vurgulandığı gibi, enflasyon riskinden korunma işlemleri giderek daha popüler hale gelmektedir. Enflasyon sırasında daha iyi performans göstermesi gereken küçük bir sabit varlık seçimi var ve bitcoin’in bunlardan biri olduğuna inanıyoruz.
Enflasyondan korunma aracı olarak Bitcoin
Kavramsal olarak, bitcoin’in enflasyona karşı bir korunma olacağı mantıklı. Bu, bir ekonomistin “gerçek varlık” olarak adlandıracağı şeydir – genellikle ABD doları cinsinden fiyatlandırılan, sınırlı ve öngörülebilir arzı olan bir varlık. Bu nedenle, ABD doları arzı veya başka herhangi bir fiat para biriminin arzı artıyorsa, satın alma gücü durağan kalsa bile, bitcoin’in bu para birimlerine karşı değer kazanması muhtemeldir.
Veriler, bitcoin’in bu enflasyondan korunma rolünü yerine getirmeye başladığını gösteriyor. 2009’da oluşturulmasından bu yana iki yıllık dönemler boyunca enflasyondaki değişikliklere göre fiyat değişikliklerini gözlemlemek, ilişkinin şu an 0,30 R2 (2019’dan beri) ile iyileştiğini vurgulamaktadır. Bu arada, bitcoin ve enflasyon arasındaki ilişki şu anda enflasyon ve altın arasındaki ilişkiden daha iyi.
Citi , enflasyon tahminlerini verilen sonuçlara karşı ölçerek beklenmedik veya ‘sürpriz’ enflasyonu izleyen bir endeks derler.
Sıfırın üzerindeki seviyelerde, enflasyon beklenenden daha yüksektir. Bitcoin ayrıca beklenmedik enflasyonla erken ama potansiyel olarak zorlayıcı bir ilişkiye sahiptir. Analizimiz, teslim edilen enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde olduğunda Bitcoin’in beklenmedik enflasyona tepki verdiğinin altını çiziyor.
Örneklem büyüklüğü oldukça düşük olduğundan, bitcoin’in enflasyonla ilişkisinin bu noktada büyük olasılıkla sonuçsuz olduğunu takdir ediyoruz. Bununla birlikte, zaman ilerledikçe, ilişkinin istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve bitcoin’in gerçek bir varlık olduğu kavramına güven kattığını belirtmek ilginçtir.
Bitcoin bir varlık olarak olgunlaşıyor
Bitcoin’in bir varlık olarak olgunlaştığına dair artan kanıtlar var. Beklenmedik bir şekilde şahin bir tonun ifade edildiği en son FOMC açıklamasının (16 Haziran) ardından fiyatlar altına çok benzer bir şekilde hareket etti. Bu, bitcoin’in yatırımcıların gerçek bir varlıktan beklediği gibi davrandığını, ABD dolarının düştüğünü takdir ederek ve bunun tersini vurguluyor.
Önümüzdeki 5 yıl içinde enflasyona tam olarak ne olacağından emin değiliz, ancak portföyleri kontrol dışı enflasyonun kuyruk riskinden korumak için bitcoin ve diğer gerçek varlıkları eklemeyi ihtiyatlı bir önlem olarak görüyoruz. Enflasyon koruma kimlik bilgilerine sahip Bitcoin’in başlangıçta kavramsal bir fikri olan şey, tüketici fiyatları ile gelişen ilişkisinin kanıtladığı gibi, şimdi artan yatırımcı katılımıyla kanıtlanıyor.